Ο Paul Milgrom και ο Robert Wilson ανέπτυξαν νέους τύπους δημοπρασιών για την πώληση αγαθών και υπηρεσιών

Από τους Financial Times, 12 Οκτωβρίου 2020

Ο Paul Milgrom και ο Robert Wilson, καθηγητές στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, κερδίζουν το φετινό βραβείο Νόμπελ στα οικονομικά για το έργο τους στη θεωρία δημοπρασιών και στο σχεδιασμό νέων μορφών δημοπρασίας.

Η επιτροπή που απονέμει το βραβείο – επίσημα γνωστό ως το βραβείο Sveriges Riksbank in Economic Sciences in Memory of Alfred Nobel – δήλωσε ότι η θεωρία που ανέπτυξαν ήταν καθοριστική για την ανάπτυξη νέων και σύνθετων μορφών δημοπρασιών που χρησιμοποιούνται τώρα σε όλο τον κόσμο, για σκοπούς που κυμαίνονται από την πώληση ραδιοφάσματος. ως την κατανομή χρονοθυρίδων προσγείωσης αεροδρομίων και τη δημιουργία συστημάτων εμπορίας εκπομπών καυσαερίων.

Τα αποτελέσματα της δημοπρασίας έχουν σημασία – για τους φορολογούμενους, καθώς και για ιδιώτες αγοραστές και πωλητές – επειδή επηρεάζουν τόσες πολλές πτυχές της καθημερινής ζωής, από την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος ή των κρατικών ομολόγων έως την ποιότητα της κάλυψης κινητών τηλεφώνων και την ομαλή λειτουργία της συλλογής απορριμμάτων.

Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι μορφές δημοπρασίας θα επηρεάσουν τα αποτελέσματα είναι δύσκολη, ωστόσο, επειδή οι πλειοδότες συμπεριφέρονται στρατηγικά, με βάση τόσο τις πληροφορίες που έχουν όσο και αυτά που πιστεύουν ότι γνωρίζουν οι άλλοι υποψήφιοι.

Η επιτροπή βραβείων δήλωσε ότι το έργο των βραβευμένων ήταν «πολύ ωφέλιμο για την κοινωνία», επιτρέποντας στις ρυθμιστικές αρχές και τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο όχι μόνο να μεγιστοποιήσουν τα έσοδα ή να προμηθεύονται με το χαμηλότερο κόστος, αλλά και να θέσουν τις δραστηριότητες στα χέρια εκείνων που είναι σε θέση να τις διαχειριστούν καλύτερα.

Σύνδεσμος στο πλήρες άρθρο στους Financial Times

Σύνδεσμος για το σχετικό άρθρο στους New York Times

Advertisement