Ο εκδοτικόs οίκος MIT Press, του φημισμένου Massachussetss Institute of Technology, εξέδωσε στα μέσα Δεκεμβρίου του 2019 το νέο βιβλίο του καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) Γιώργου Αλογοσκούφη, με τίτλο Dynamic Macroeconomics (Δυναμική Μακροοικονομική)

Το βιβλίο αυτό είναι ένα προχωρημένο εγχειρίδιο Μακροοικονομικής, βασισμένο στις πανεπιστημιακές παραδόσεις του καθηγητή Αλογοσκούφη στα πλαίσια του μεταπτυχιακού προγράμματος του Οικονομικού Τμήματος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, στην περίοδο 2009-2016.

Η μακροοικονομική επικεντρώνεται στην ανάλυση των οικονομιών στο σύνολό τους. Το βιβλίο παρουσιάζει τις κύριες μακροοικονομικές θεωρίες της οικονομικής μεγέθυνσης και των οικονομικών διακυμάνσεων. Αναλύει αυτές τις θεωρίες μέσω μιας σειράς δυναμικών υποδειγμάτων γενικής ισορροπίας, οι οποίες βασίζονται στη διαχρονική βελτιστοποίηση εκ μέρους οικονομικών παραγόντων, όπως τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις και η κυβέρνηση. Αναλύει επίσης τον ρόλο της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής στο πλαίσιο τέτοιων υποδειγμάτων.

Η διαχρονική προσέγγιση, βασισμένη στη χρήση δυναμικών υποδειγμάτων γενικής ισορροπίας, είναι σήμερα η κυρίαρχη προσέγγιση της μακροοικονομικής. Αυτή είναι η προσέγγιση που ακολουθείται σε αυτό το βιβλίο.

Το βιβλίο απευθύνεται σε προχωρημένους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές οικονομικής επιστήμης. Είναι επίσης κατάλληλο για εκπαιδευμένους οικονομολόγους που επιθυμούν να εμβαθύνουν και να διευρύνουν τις γνώσεις τους γύρω από τη δυναμική μακροοικονομική.

Σχολίαζοντας το βιβλίο, ο Olivier Blanchard (Ομότιμος Καθηγητής του MIT και πρώην Επικεφαλής Οικονομολόγος στο ΔΝΤ), γράφει στο οπισθόφυλλό του τα εξής,

‘Μια σημαντική επικαιροποίηση του Blachard and Fischer (σ.σ. του πιο επιτυχημένου προχωρημένου εγχειριδίου Μακροοικονομικής στα τέλη της δεκαετίας του 1980), τεκμηριώνοντας την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τα τελευταία τριάντα χρόνια’

Ο Chris Pissarides (Καθηγητής Οικονομικών στην Οικονομική Σχολή του Λονδίνου (LSE) και κάτοχος του βραβείου Nobel για το 2010), γράφει στο οπισθόφυλλο τα εξής:

‘Πρόκειται για ένα μνημειώδες έργο που θα εκπαιδεύει τους σπουδαστές και τους συναδέλφους οικονομολόγους για πολλά χρόνια. Η κάλυψη είναι εκπληκτική και, ουσιαστικά, σχεδόν όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τη σύγχρονη μακροοικονομική, παρουσιάζονται σε μικρά υποδείγματα δυναμικής ισορροπίας με σαφήνεια και υπομονή. Συνιστάται χωρίς επιφύλαξη.’

Σύνδεσμος στον Ιστότοπο του MIT Press

Σύνδεσμος στον ιστότοπο του βιβλίου