Ο Robert E. Lucas Jr., ο μακροοικονομολόγος με τη μεγαλύτερη επιρροή κατά τα τελευταία πενήντα χρόνια, πέθανε τη Δευτέρα 15 Μαΐου 2023 στο Σικάγο. Ήταν 85 ετών. Ο θάνατός του ανακοινώθηκε από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο, όπου άρχισε να διδάσκει ως καθηγητής το 1975 και παρέμεινε ομότιμος καθηγητής μέχρι το θάνατό του. Η ανακοίνωση δεν ανέφερε την αιτία.
Η βιογραφία του από την εγκυκλοπαίδεια Britannica
Ο Robert E. Lucas, Jr., πλήρως Robert Emerson Lucas, Jr., (γεννημένος στις 15 Σεπτεμβρίου 1937, Yakima, Wash., ΗΠΑ, πέθανε στις 15 Μαΐου 2023), ήταν Αμερικανός οικονομολόγος που κέρδισε το βραβείο Νόμπελ στα Οικονομικά το 1995 για την ανάπτυξη και εφαρμογή της θεωρίας των ορθολογικών προσδοκιών. Ο Lucas διαπίστωσε ότι τα άτομα θα αντισταθμίσουν τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα της εθνικής δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής λαμβάνοντας ιδιωτικές οικονομικές αποφάσεις με βάση τις προηγούμενες εμπειρίες τους και τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Το έργο του, που έγινε γνωστό στα μέσα της δεκαετίας του 1970, αμφισβήτησε τα συμπεράσματα του John Maynard Keynes στη μακροοικονομική για την αποτελεσματικότητα της κυβερνητικής παρέμβασης στις οικονομικές υποθέσεις.
Ο Lucas φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, αποκτώντας πτυχία ιστορίας (A.B., 1959) και οικονομικών (Ph.D., 1964). Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon από το 1963 έως το 1974 πριν επιστρέψει στο Σικάγο για να γίνει καθηγητής οικονομικών το 1975.
Ο Lucas αμφισβήτησε τις υποθέσεις πίσω από την καμπύλη Phillips, η οποία είχε θεωρηθεί ότι έδειχνε ότι μια κυβέρνηση μπορεί να μειώσει το ποσοστό της ανεργίας αυξάνοντας τον πληθωρισμό. Σύμφωνα με την καμπύλη Phillips, ο υψηλότερος πληθωρισμός κάνει τους μισθούς να αυξάνονται πιο γρήγορα, ξεγελώντας έτσι τους άνεργους εργαζομένους να πιστεύουν ότι οι υψηλότεροι ονομαστικοί μισθοί είναι γενναιόδωροι όταν, στην πραγματικότητα, είναι απλώς μισθοί προσαρμοσμένοι στον πληθωρισμό. Επομένως, οι άνεργοι αναλαμβάνουν θέσεις εργασίας πιο γρήγορα και το ποσοστό ανεργίας μειώνεται.
Ο Lucas υποστήριξε, ωστόσο, ότι οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να ξεγελαστούν ξανά και ξανά. ο υψηλότερος πληθωρισμός τελικά δεν θα οδηγήσει σε μείωση της ανεργίας. Γενικότερα, το έργο του Lucas οδήγησε σε κάτι που ονομάζεται «πρόταση αναποτελεσματικότητας πολιτικής», την ιδέα ότι εάν οι άνθρωποι έχουν ορθολογικές προσδοκίες, οι πολιτικές που προσπαθούν να χειραγωγήσουν την οικονομία δημιουργώντας ψευδείς προσδοκίες μπορεί να εισάγουν περισσότερο «θόρυβο» στην οικονομία, αλλά δεν θα βελτιώσουν την απόδοση της οικονομίας. Ο Lucas είναι επίσης γνωστός για τη συμβολή του στη θεωρία των επενδύσεων, τη διεθνή χρηματοδότηση και τη θεωρία της οικονομικής ανάπτυξης. Το Studies in Business-Cycle Theory (1981) συλλέγει την έρευνά του από τη δεκαετία του 1970 και το Models of Business Cycles (1987) παρέχει μια επισκόπηση της οικονομικής θεωρίας του.
Ο Lucas επιμελήθηκε ή συνεπιμελήθηκε ως εκδότης αρκετά οικονομικά περιοδικά και υπηρέτησε για ένα διάστημα ως πρόεδρος της Αμερικανικής Οικονομικής Ένωσης και της Οικονομετρικής Εταιρείας. Το 2001 ο Λούκας δημοσίευσε το Lectures on Economic Growth, μια συλλογή των γραπτών του για την οικονομική ανάπτυξη.
Έχει χαρακτηριστεί από τον N. Gregory Mankiw ως «ο μακροοικονομολόγος με τη μεγαλύτερη επιρροή του τελευταίου τετάρτου του 20ου αιώνα».
Κύριες Εργασίες
1969, “Real Wages, Employment and Inflation”, Journal of Political Economy, 77 (5): 721-754 (with Rapping, L.).
1971, “Investment Under Uncertainty”, Econometrica, 39 (5): 659-682 (with Prescott, E.C.).
1972, “Expectations and the Neutrality of Money”, Journal of Economic Theory, 4 (2): 103–24.
1976, “Econometric Policy Evaluation: A Critique”, Carnegie-Rochester Conference Series on Public Policy, 1: 19–46.
1981, Studies in Business Cycle Theory, MIT Press, Cambridge, MA.
1983, “Optimal Fiscal and Monetary Policy in an Economy without Capital”, Journal of Monetary Economics, 12 (1): 55-94 (with Stokey, N. L.).
1987, Models of Business Cycles, Basil Blackwell, Oxford.
1988 “On the Mechanics of Economic Development”, Journal of Monetary Economics, 22 (1): 3–42.
1989, Recursive Methods in Economic Dynamics, Harvard University Press, Cambridge, MA (with Stokey N. L. and Prescott, E. C.)
1990, “Why Doesn’t Capital Flow from Rich to Poor Countries”, American Economic Review, 80 (2): 92–96.
2001, Lectures on Economic Growth, Harvard University Press, Cambridge, MA.
________________________________________________
Link to Lucas at the History of Economic Thought Website
Link to Wikipedia page on Robert Lucas
Link to 1995 Nobel Award Press Release
Link to article on Rational Expectations in the EconLib Concise Encyclopedia of Economics
Link to Article on New Classical Macroeconomics in the EconLib Concise Encyclopedia of Economics
Link to article on Economic Growth in the EconLib Concise Encyclopedia of Economics